Köpguide för robotgräsklippare

På senare år så har intresset för robotgräsklippare exploderat och det säljs mer robotar än någonsin samtidigt som det finns mängder av modeller att välja på. Vi har därför skapat denna guide för dig där vi tar upp saker att tänka på när du skall köpa en robotgräsklippare. Guiden börjar under topplistan här nedanför.

Bästa robotgräsklipparna för September 2021 kommer här

För att göra ditt val enklare så har vi valt ut de bästa robotgräsklipparna utifrån olika parametrar här nedanför och betygsatt de så du enklare skall kunna köpa en bra robotgräsklippare.

Product

Bästa robotgräsklippare

Lär dig mer

Kan man köpa en billig robotgräsklippare?

Svaret är nja. På senare tid så har det kommit fler robotgräsklippare och vissa av dessa är dels billigare och faktiskt relativt bra. Problemen de billigare modellerna brukar ha är dock dålig batteritid och dålig körning i sluttningar så kolla upp detta noga innan du funderar på en billigare modell.

Andra aspekter som kan vara värda att kolla upp är robotgräsklipparen hanterar kottar och kvistar, vissa billigare gräsklippare har visat sig ha problem då motorn är relativt svag. Som billigare modell skulle vi säga att allt under 10000kr räknas. Längre ner på sidan hittar du även en billigare robotgräsklippare som vi valt ut som ett bra val.

Är det svårt att komma igång och hur väljer man var den skall klippa?

Olika märken och modeller kör olika tekniker men gemensamt är att samtliga har lösningar för att ”stänga in” och ”spärra av” områden för robotgräsklipparen. Vanligast är att man kör med en gränstråd som man gräver/trycker ner i gräsmattan. Därefter kör vissa robotgräsklippare även med en hitta hem tråd som man gräver ner.

Installation av gränstråd och ev. hitta hem tråd brukar ta några timmar beroende på terräng men behöver bara göras en gång. Det viktiga är att man är noga med att få ner tråden så den inte sticker upp då risken annars finns att robotgräsklipparen klipper tråden och därefter rymmer iväg.

När det kommer till hinder innanför gränstråden så har i princip samtliga robotgräsklippare krocksensorer vilket gör att de inte kör med full kraft i hinder utan kör runt och klipper istället.

När man väl fått ner tråden så brukar man få kalibrera gräsklipparen första gången så den lär sig miljön. Allt om detta står i installationsanvisningarna som följer med och de är generellt skrivna så vem som helst skall kunna klara att installera en robotgräsklippare.

Vad händer om det börjar regna?

Detta är en fråga som är vanligt förekommande och hanteras olika av olika robotgräsklippare. De flesta robotgräsklippare har en inbyggd regnsensor vilket gör att de beger sig tillbaka till sin laddstation om det börjar regna. Därför är det vettigt att se till att laddstationen står under tak.

Sedan finns det även robotgräsklippare som faktiskt är vattentåliga och kör på som vanligt, de brukar dock gälla de dyrare modellerna.

Product

Hur mycket låter robotgräsklippare?

Detta varierar väldigt mycket mellan modellerna men numera så låter de nya robotgräsklipparna relativt lite och definitivt mindre än vad vanliga gräsklippare gör.

Det som kan låta är dock olika varningsljud om t.ex. robotgräsklipparen fastnar och behöver hjälp eller varningsljud för att den skall köra igång och klippa om den går enligt ett schema.

Så vill du t.ex. köra robotgräsklipparen över natten så tänk över ev. varningsljud. Själva klippljudet lär inte vara det som stör. En annan aspekt att tänka på är stöldrisken om man kör på natten. Tyvärr har det blivit allt vanligare att robotgräsklippare stjäls då de är relativt dyra och därför kan det vara bra att låsa in robotgräsklipparen över natten.

Hur snabbt klipper robotgräsklipparen gräsmattan?

Detta skiljer sig oerhört beroende på hur stor gräsmatta du har och hur snabb och kraftfull modellen du väljer är. Många robotgräsklippare är även avsedda för att köras över hela dagen.

Försök därför att välja en modell som är avsedd för en något större tomt än du har för att vara säker på ett snabbare och bra resultat. Väljer du en som är avsedd för mindre tomter så kommer även det fungera, men då får du som sagt räkna med att det tar lång tid att få klippt allt.

Underhåll

Robotgräsklippare kräver relativt lite underhåll och främst är det att du får byta knivbladen med jämna mellanrum. De flesta robotgräsklippare jobbar efter ett schema du ställer in och sköter sig själva genom att sätta igång att klippa, behöver de ladda så åker de tillbaka och laddar därefter fortsätter de tills schemat säger stopp och återvänder till sin laddstation.

Då robotgräsklippare är relativt dyra så rekommenderar vi dock att man är noggrann med att följa underhållsanvisningarna som följer med modellen man köper. Det gör att man minskar risken för skador och därmed på sikt dyra reparationskostnader.