Köpguide för robotdammsugare

Detta blev årets julklapp 2015 och vi kan hålla med om att det är en toppen produkt och på senare år har utvecklingen verkligen gått framåt. Numera borde robotdammsugare enligt oss vara lika självklart som att ha en diskmaskin. Och utvecklingen senaste åren har gått med stora steg framåt, så funderar du på att köpa en robotdammsugare så är det perfekt läge för det nu.

Bästa robotdammsugarna för April 2024 kommer här

Vi har valt ut fyra olika robotdammsugare utifrån olika parametrar här nedanför och betygsatt de så du enklare skall kunna välja ut en bra robotdammsugarna.

Product

Bästa robotdammsugare

Lär dig mer

Vad är viktigt att tänka på när man ska köpa en robotdammsugare?

När det kommer till robotdammsugare så har det på senare tid kommit väldigt många som är så billiga som 500kr. Det gäller dock att se upp här, dessa är nämligen inte dammsugare utan snarare åkande ”sopare”.

De brukar därför ha lägre sugförmåga och därmed få upp betydligt mindre skräp. Dessutom åker de ofta runt helt slumpmässigt vilket gör att du inte kan vara säker på att allt blir dammsuget såvida du inte låter de gå hela tiden.

Går du upp i prisklassen 2000kr så börjar ofta de mer riktiga dammsugarna. Dessa har dels bättre motorer vilket gör att de får upp betydligt mer skräp men även antingen smarta algoritmer, kamera eller laser vilket gör att de faktiskt mer eller mindre dammsuger precis överallt utan att åka runt allt för länge och allt för många gånger på samma ställe.

Så vill du köpa en robotdammsugare som faktiskt kommer att delvis ersätta din dammsugare så bör du inte snåla. Snålar du så blir det bara en pryl som kommer att stå och knappt vara till nytta.

Ersätter en robotdammsugare vanlig dammsugning?

Både och! Det gör att du slipper dammsuga lika ofta och du får det betydligt mer dammfritt än innan. Dock kan robotdammsugare av förklarliga skäl inte dammsuga lister och många missar längst in i hörn.

Har du låga möbler eller långfransiga mattor så kommer robotdammsugaren inte att kunna dammsuga där heller och därför kommer du att behöva dammsuga där med en vanlig dammsugare.

Den stora skillnaden är dock att du kan köra roboten hur ofta du vill och därmed blir resultatet att det blir renare och mer dammsuget än om du dammsugit på vanligt vis. Normalt dammsuger man ju inte så ofta som man kanske borde.

Hur hanterar roboten olika hinder?

Det vanliga är att man får med antingen magnetlister eller lasertorn som man kan spärra av olika områden med. Saker att spärra av kan vara långfransiga mattor (t.ex. ryamattor) samt rum man kanske av olika anledningar inte vill ha dammsugna. Perfekt är även att spärra av låga möbler där roboten skulle kunna fastna.

I princip alla robotdammsugare har trappsensorer som gör att de inte kan åka över en trappa och ramla ner. Man har även krocksensorer som gör att roboten undviker att köra in i saker. Skulle den göra det så har många robotar krockytor så krocken skall bli mildare och roboten direkt skall kunna stanna och vända om.

När det kommer till sladdar så är många robotar smarta och kan backa ut om de fastnar. Det kan faktiskt vara lite smått underhållande att se på hur roboten till slut trasslar ut sig. I värsta fall stannar den och avger någon form av varningsljud så får man hjälpa den.

När det kommer till dörrlister så skiljer det sig oerhört mellan robotdammsugare. Billigare modeller klarar ibland inte dörrlister alls om de inte är helt plana, medan dyrare modeller i princip klättrar över lister runt 1,5 cm höga. Så har man höga lister bör man byta ut de eller köpa en robotdammsugare som klarar de.

Product

Hur kommer man igång?

Att komma igång med en robotdammsugare är busenkelt. Köper man en lite dyrare modell så brukar man få en laddstation och en robotdammsugare. Då är det bara att koppla in laddstationen, ställa roboten mot den och låta den ladda upp.

Därefter kör man igång robotdammsugaren och låter den köra. Många robotdammsugare dammsuger och kör längre första gången och lär sig efter hand den bästa sträckan vilket gör att det tiden det tar att dammsuga allt kan minska med tiden.

När dammsugaren är klar så kör den vanligtvis tillbaka till laddstationen och laddar. Önskar man så kan man sätta schema på de flesta modeller och då kan dammsugaren t.ex. dammsuga när man är på jobbet.

Skulle roboten inte bli klar under en dammsugningsrunda för att batteriet tar slut så fungerar de flesta roboterna som så att de kör tillbaka till laddstationen och laddar lite och därefter återvänder de dit batteriet blev lågt och fortsätter att städa.

Låter robotdammsugare mycket?

Nyare robotdammsugare låter betydligt mindre än de äldre modellerna så är man känslig så kan det vara vettigt att hålla koll på det. Ibland kan det även hjälpa att byta ut borsten på dammsugaren för att få ner ljudnivån.

Generellt så kan man säga att ljudnivån ungefär är samma som på en vanlig dammsugare. Så ett tips är trots allt att låta dammsugaren köra när man springer något ärende eller är på jobbet.

Vad för underhåll behövs?

De flesta robotdammsugare sköter sig själva riktigt bra. Det man får göra ibland är att tömma skräpbehållaren och rengöra filter. Filter kan man ofta rengöra med en vanlig dammsugare och därmed öka livslängden på filtret som sitter i robotdammsugaren.

Robotdammsugare brukar vara relativt duktiga på att påminna en att kolla filter och tömma behållaren så det brukar inte vara några större problem att glömma underhållet. Då och då bör man även kolla borsten och ev. göra rent den. Fastnar trådar och annat skräp i den så kan det nämligen göra att roboten får svårare att köra och därmed sliter ut batteriet snabbare men även tar längre tid att städa allt.